neljapäev, 16. aprill 2015

Retsept - maailma parim 100-kalori muffin!

Alustuseks kirjeldan teile ühte olukorda, milles täna olin. Keskpäev. Oled söönud tervisliku hommikusöögi, teinud tubli trenni ja uhke on olla. Tahaksid endale midagi head lubada. Lõppude lõpuks elu on ju nautimiseks, eks? Võtaks kohvi kõrvale ühe hea ŠOKOLAADIMUFFINI! Lähed lähimasse Statoili, Coffee INi või Hesburgerisse ja hakkad silti lugema.. 550kcal... ning vihale ajab. Kas tõesti need 5 ampsu tähendavad, et trenn ongi nullitud ja kaloridefitsiidis päevale võib head-aega öelda? Marssisin Statoilist välja ja otsustasin, et EI. Ei tähenda. Istun ja nuputan köögis, kuni leian mooduse üks 100kcal muffin meisterdada, maksku mis maksab. Ja ära tegin ;)
Work station :D
Olete valmis? See retsept on gamechanger. Selle retsepti avastamine oli mulle kui päikesekiir selles kalorilugemise hulluses. Kuigi muffinitegu pole mingi raketiteadus ja ka tervislike/täisväärtuslike koostisosadega retsepte leidub, siis enamus neist on suuremate koguste tegemiseks. Aga mu päevasesse kaloraaži mahub vaid üks ja ka emotsionaalseks lohutuseks ju piisab samuti vaid ühest. Aga kui sa küpsetad 12-se resti kodus valmis ja need lihtsalt seisavad seal... Kuigi mul on tahtejõudu, siis on ikkagi raske vaadata seda vaagnat ja tunda, kuidas isutab puhtalt visuaalsetel põhjustel ja siis pereliikmete/mehe juures lunimas käia, et palun söö need eest ära...

See retsept sündis jonnist: "Ma tahan muffinit. Aga ainult ÜHTE! Ja ma ei taha kiusatuseks teist või kolmandat silma alla!". Ning tulemus on võrratult ilus 5-minuti meistriteos. 3 minutit koostisainete kokku segamiseks ja 2 minutit mikrolaineahjus. Sul ei ole enam vabandust minna poodi ja sisse kupatada rafineeritud rasvu ja suhkrut täis muffinit koos üleliigse 400 kaloriga ;)
Aga läheme siis asja juurde. Et teha vaimulohutuseks imekiirelt üks šokolaadimuffin, sega väikeses kausis kokku järgnev:
  • 1 spl (u 15g) kaerajahu
  • 1 spl (u 30g) õunakastet. Eelistatavalt ise tehtud (vähem kaloreid ja tervislikum), aga võid ka kasutada Salvesti oma.
  • 1 munavalge
  • pool tl kakaopulbrit
  • 1/3 tl küpsetuspulbrit
    (soovi korral ka maitseaineid, ise panin näpuotsaga kardemoni ja tilgutasin vanilliessentsi)
KOKKU: vaid 100-110kcal! (olenevalt sellest, kas kasutad Salvesti õunakastet või enda oma ning kui palju šokolaaditilkasid peale paned)

Tõsta saadud segu lusikaga silikoonist muffinivormi. Alternatiivina võid kasutada ka tillukest keraamilist vormi või tassi. Idee poolest võib ka katsetada lihtsalt kahekordse paberist muffinivormiga, endal neid kodus pole, nii et ei oska kommenteerida. Pane peale natuke tumeda šokolaadi tilkasid ja aseta 2 minutiks mikrolaineahju (kes on skeptiline mikrolaineahjude suhtes, siis loomulikult võib kasutada ka tavalist ahju, 220 kraadi ja 10-15 minutit).

Enne mikroahju panemist
Ning nii lihtne see ongi. Muffin tuli ilma igasuguste raskusteta silikoonvormist välja ning temas olid kõik vajalikud omadused .. pehme, mahlane ning võrratult šokolaadine. Seda süües ja kohvi peale rüübates oli mul maailma laiem naeratus näol.. mind valdas "cheatsnackiga" kaasnev premeerimise tunne, aga püsisin täiesti oma päevases kaloraažis, ei pumbanud enda keha täis transrasvu/suhkruid ning ei pidanud tundma absoluutselt mingit süütunnet. Sometimes you indeed can have it all :)
Valmis muffin

Loomulikult on tegu vaid baasretseptiga. Kes šokolaadimuffinit ei soovi, võib välja jätta näiteks kakao ja panna sisse hoopis paar marja või rosinat. Eriline maiasmokk võib lisada juurde ka mett või Steviat.

Miks see retsept mu "sokid jalast rokib":
  1. Kõigest 100 kalorit. See mahub mu 1380 kcal päevasesse limiiti imeilusasti.
  2. Vähesed kalorid ei tähendanud kompromissi maitse arvelt. See pakkus täpselt sama palju rahuldust kui Statoili/Hesburgeri muffinid.
  3. See oli strateegiliselt targa lähenemisega. Kui teed korraga 12 muffinit, siis võid plaanida küll, et sööd vaid ühe. Aga kui need lõhnavad vaid käeulatuse kaugusel, siis mõte "Ah, mis see teine siis ära ole" on kerge tulema. Kui aga keerata kokku koostisained vaid ühe muffini jaoks, siis on kordades lihtsam leppida sellega, et täna sööd vaid ühe muffini. Sisemiselt oleme tegelikult kõik laisad. Kui luua vahele takistus "tuleb uue muffini koostisosad mõõta ja kokku segada", siis tuleb kergelt hoopis mõte "Aga see üks muffin oli tegelikult päris piisav. Ma olen liiga laisk, et teist tegema hakata" ;)
  4. Ma ei tundnud absoluutselt vajadust eraldi suhkru lisamiseks. Õunakastmest (õuna maiku ei jäänud üldse tunda, kes seda pelgab) oma naturaalse magususega ja 6-8 šokolaaditilgast täiesti piisas.
  5. Mikroahju kasutamisega valmis see niivõrd kiirelt. Muffinisoovi mõtte ja ampsu vahel oli maksimaalselt 10 minutit (kodune õunakaste on mul alati külmikus olemas). Ei mingit agooniat ja kiusatuse alla surumist. Kui on magusaisu, siis saab kergelt teha ühe 100-kalorise muffini ning asjaga ühel pool olla :)


NB: Eksperimenteerijad, kindlasti ei tohi koostisest välja jätta munavalget ega õunakastet! Enne retsepti avalikustamist testisin eraldi ilma munata ja siis ilma õunakastmeta, mõlemal puhul oli tulemuseks puise (kuiva) konsistentsiga muffin. Õunakaste on rasvaine asendaja, mis aitab kerkida ja mahlakust säilitada. Ärge alahinnake selle tähtsust siin retseptis :)

2 kommentaari:

  1. Hei! Mis kaerajahu kaloraaž on? Mul on kodus riisi-, tatra- ja mandlijahu. Mis arvad, kas võiks asendada? Muidu väga tore retsept, saab kindlasti minu magusaisu kustutajaks!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Hei-hei! Kaerajahu kaloraaž on sama, mis kaerahelvestel :)
      Veski-Mati täistera kaerajahul 350kcal/100g. Kindlasti katseta muude jahudega ka. Endal samuti plaanis tatrajahuga proovida :)

      Kustuta

Befit 2016 - 3. nädala kokkuvõte

Oi, kuidas aeg lendab. Ongi juba 3 nädalat täis! Kuigi plaanisin iga kahe nädala tagant end mõõta-kaaluda, siis uudishimu sai võitu ja ei j...