Work station :D |
See retsept sündis jonnist: "Ma tahan muffinit. Aga ainult ÜHTE! Ja ma ei taha kiusatuseks teist või kolmandat silma alla!". Ning tulemus on võrratult ilus 5-minuti meistriteos. 3 minutit koostisainete kokku segamiseks ja 2 minutit mikrolaineahjus. Sul ei ole enam vabandust minna poodi ja sisse kupatada rafineeritud rasvu ja suhkrut täis muffinit koos üleliigse 400 kaloriga ;)
Aga läheme siis asja juurde. Et teha vaimulohutuseks imekiirelt üks šokolaadimuffin, sega väikeses kausis kokku järgnev:
- 1 spl (u 15g) kaerajahu
- 1 spl (u 30g) õunakastet. Eelistatavalt ise tehtud (vähem kaloreid ja tervislikum), aga võid ka kasutada Salvesti oma.
- 1 munavalge
- pool tl kakaopulbrit
- 1/3 tl küpsetuspulbrit
(soovi korral ka maitseaineid, ise panin näpuotsaga kardemoni ja tilgutasin vanilliessentsi)
Tõsta saadud segu lusikaga silikoonist muffinivormi. Alternatiivina võid kasutada ka tillukest keraamilist vormi või tassi. Idee poolest võib ka katsetada lihtsalt kahekordse paberist muffinivormiga, endal neid kodus pole, nii et ei oska kommenteerida. Pane peale natuke tumeda šokolaadi tilkasid ja aseta 2 minutiks mikrolaineahju (kes on skeptiline mikrolaineahjude suhtes, siis loomulikult võib kasutada ka tavalist ahju, 220 kraadi ja 10-15 minutit).
Enne mikroahju panemist |
Valmis muffin |
Loomulikult on tegu vaid baasretseptiga. Kes šokolaadimuffinit ei soovi, võib välja jätta näiteks kakao ja panna sisse hoopis paar marja või rosinat. Eriline maiasmokk võib lisada juurde ka mett või Steviat.
Miks see retsept mu "sokid jalast rokib":
- Kõigest 100 kalorit. See mahub mu 1380 kcal päevasesse limiiti imeilusasti.
- Vähesed kalorid ei tähendanud kompromissi maitse arvelt. See pakkus täpselt sama palju rahuldust kui Statoili/Hesburgeri muffinid.
- See oli strateegiliselt targa lähenemisega. Kui teed korraga 12 muffinit, siis võid plaanida küll, et sööd vaid ühe. Aga kui need lõhnavad vaid käeulatuse kaugusel, siis mõte "Ah, mis see teine siis ära ole" on kerge tulema. Kui aga keerata kokku koostisained vaid ühe muffini jaoks, siis on kordades lihtsam leppida sellega, et täna sööd vaid ühe muffini. Sisemiselt oleme tegelikult kõik laisad. Kui luua vahele takistus "tuleb uue muffini koostisosad mõõta ja kokku segada", siis tuleb kergelt hoopis mõte "Aga see üks muffin oli tegelikult päris piisav. Ma olen liiga laisk, et teist tegema hakata" ;)
- Ma ei tundnud absoluutselt vajadust eraldi suhkru lisamiseks. Õunakastmest (õuna maiku ei jäänud üldse tunda, kes seda pelgab) oma naturaalse magususega ja 6-8 šokolaaditilgast täiesti piisas.
- Mikroahju kasutamisega valmis see niivõrd kiirelt. Muffinisoovi mõtte ja ampsu vahel oli maksimaalselt 10 minutit (kodune õunakaste on mul alati külmikus olemas). Ei mingit agooniat ja kiusatuse alla surumist. Kui on magusaisu, siis saab kergelt teha ühe 100-kalorise muffini ning asjaga ühel pool olla :)
NB: Eksperimenteerijad, kindlasti ei tohi koostisest välja jätta munavalget ega õunakastet! Enne retsepti avalikustamist testisin eraldi ilma munata ja siis ilma õunakastmeta, mõlemal puhul oli tulemuseks puise (kuiva) konsistentsiga muffin. Õunakaste on rasvaine asendaja, mis aitab kerkida ja mahlakust säilitada. Ärge alahinnake selle tähtsust siin retseptis :)
Hei! Mis kaerajahu kaloraaž on? Mul on kodus riisi-, tatra- ja mandlijahu. Mis arvad, kas võiks asendada? Muidu väga tore retsept, saab kindlasti minu magusaisu kustutajaks!
VastaKustutaHei-hei! Kaerajahu kaloraaž on sama, mis kaerahelvestel :)
KustutaVeski-Mati täistera kaerajahul 350kcal/100g. Kindlasti katseta muude jahudega ka. Endal samuti plaanis tatrajahuga proovida :)