neljapäev, 9. aprill 2015

Retsept - kodune õunakaste

Miks osta poest õunakastet kui seda saab teha ka kodus nii lihtsalt? Enda valmistatud kaste annab hingerahu (tead, kuidas tehtud on ja mis sisse läks), aitab kokku hoida kaloreid ja vältida ebavajalikke säilitusaineid/suhkruid. Äärmiselt mitmekülgne vahend tervisliku toidulaua magustamiseks. Kasuta õunakastet näiteks:
  • Hommikupudru sees/peal
  • Tervislike pannkookide peal
  • Moosi asemel küpsetistes
  • Rasvaine asemel küpsetistes!!! (sellest hiljemalt allpool)
  • Müsli peale krõmpsuks vahepalaks
  • Kohupiima peale

    100g kastet = 40-50 kcal
Õunakastme tegu on koos ettevalmistusega vaevalt tunniajane ettevõtmine, reaalset askeldamist sellest ~15 minutit. Mina võtan korraga 4 suuremat õuna, mis annab ühe tüüpilise einekarbi suuruse portsu kastet. Puhasta- koori-tükelda õunad, aseta potti, lisa pool tassi kuni 1 tass keevat vett (et põhi kaetud oleks) ja meelepärased vürtsid (mina panin spl kaneeli). Keeda ~15-20 min või kuni õunad on pehmed. Lase veidi jahtuda, tõsta õunatükid blenderisse/köögikombaini ja paari sekundiga on sul jumalik õunakaste valmis!

PS: Vürtse minu hing raisata ei luba, seega poti põhja jäänud vette valasin hommikuse portsu kaerahelbeid (45g) ja tõstsin külmkappi. Need paisuvad seal üleöö ning tõmbavad kõik imelised õuna- ja vürtsimaitsed sisse. Hommikul läheb pudrutegu kaks korda kiiremini ning muid maitseaineid pole vajagi :)

Koduse müsliga mekkis imehää :)
Kuna suhkrut ma ei lisanud, siis tuleb õunakastet hoida kinnisena külmikus ja soovitatavalt nädala jooksul ära süüa. Aga arvestades kui nämm see on, siis riknemine pole kunagi probleem olnud ja ei saa ka olema :D

NB: Üks huvitavamaid asju õunakastme juures - terviseblogijad ja kokaraamatute autorid räägivad kui ühest suust, et õunakastmega saab asendada küpsetiste taignas rasvainet. Ning soovi korral ka mune. Iga 100g õli kohta tuleks lihtsalt kasutada 100g õunakastet ja iga muna kohta 50g õunakastet. Arvan, et nõustute minuga - meeletu potentsiaal kalorite säästmiseks! Katsetasin õunakastet oma kuulsas 100-kalori muffinis ja jagan vaid kiidusõnu! Retsept SIIN.


1 kommentaar:

  1. Tere! Suured tänud suurepärase idee eest. Tegin õunakastet juba kaks korda, see on väga-väga vahva asi:) Söön lihtsalt niisama vahepalana.

    VastaKustuta

Befit 2016 - 3. nädala kokkuvõte

Oi, kuidas aeg lendab. Ongi juba 3 nädalat täis! Kuigi plaanisin iga kahe nädala tagant end mõõta-kaaluda, siis uudishimu sai võitu ja ei j...