pühapäev, 1. veebruar 2015

Nädalavahetused - kuidas nendega toime tulla?

Ja ongi nädalavahetus läbi! Andsin kehale paar trennivaba päeva, aga jõutrenni afterburn, toidulaua jälgimine & aktiivne vaba aja veetmine (3 tundi kehakeelega Aliast!!) tegi oma töö ka ilma higistamiseta. Täna teatan uhkusega kaalunumbri 61.9kg! (eelmine kaalumine 62.5kg).

Sellised head tulemused aga panid mind nädalavahetuse teemal veidi mõtisklema. Mul on tegelikult tohutult vedanud, et suutsin lõpuks saavutada meelekindluse ja "nädalavahetuse immuunsuse". Paljudele kaalulangetajatele on just nimelt vajadus end nädalalõpus lõdvaks lasta kõige suuremaks takistuseks. Sotsiaalne surve on kerge tulema juhul kui üritad keelduda kõrge kalorsusega kokteilist või tüüpilistest õllesnäkkidest. Kui alles oma teekonnaga alustasin, siis tihtipeale nädalavahetusel endale krõpsu & siidri lubamine tähendas seda, et cheat dayst sai hoopis cheat week.. polnud just eriti jätkusuutlik. Aga kuidas siis tulla toime nädalavahetustega? Panen kirja enda isiklikult läbi tehtud-elatud asjad, mis ehk ka sind aitavad.


1. Meelekindlus oma sõprade ja tuttavate ees. Ära häbene istuda maha ja tõsisel toonil seletada, et üritad hetkel enda füüsilist vormi parandada ja toitumine on sellest suur osa. Anna neile teada, et vedelad kalorid (alkohol, kokteilid jne) on samuti osa toitumisest. Palu neil sulle toeks olla ja lasta sul teha omad valikud. Kui need inimesed tõesti hoolivad sinust, siis nad ei hakka sind teadlikult kiusatusse kiskuma (No mis sa pirtsutad, võta üks krõps jne)
2. Ettevalmistus. Lähed tuttavatele külla filmiõhtule ja tead, et ees ootab krõpsukauss? Ära jäta asju juhuse hoolde ja võta kaasa enda snäkid. Valgubatoon, karbitäis hakitud köögivilju/kirsstomateid, kodujuust murakamoosiga vms mahub käekotti ja võib päästa sind rämpstoidusööstust.
3. Ära kritiseeri neid, kes võtavad elu vabalt ja pole mures oma dieedi/keha pärast. Kui oled seltskonnas ja otsustatakse minna Hessi, siis see ei tähenda, et nüüd on sinu koht olla moraalijünger ja hakata rääkima transrasvadest ja kaloritest. Nii nagu sina tahad, et austataks sinu toiduvalikuid on neil õigus valida seda, mida suust sisse ajada. Kui keegi küsib, et miks sina burgerit ei telli, siis lihtsalt vasta "Aitäh pakkumast, aga hetkel on mul oma toidukava, mis annab tulemusi ja sooviks sellega jätkata". Selline vastus ei tekita vestluskaaslases vastakaid tundeid (nagu burgeri kritiseerimine teeks) ning võib hoopis tõsta huvi sinu tervisliku toitumise vastu. Ehk leiad mõtte- ja trennikaaslase?
4. Tugisüsteem. Leia endale keegi, kes mõistab seda, et kaalu langetamine ei ole puhkepäevadega töökoht, vaid 24/7 pühendumus. Keegi, kes saaks aru, et üks siidripurk = 250kcal = terve valgurikas vahepala = mahapõletamiseks pool tundi trenni. Kes saaks aru, et füüsiline enesekindlus 6 kuu või aasta pärast on väärt ROHKEM kui hetkel kiusatusele alla andmine. Keegi, kellele saad helistada, kui oled poes kommiriiuli ees, käsi välja sirutatud ja kohe-kohe murdumas. Keegi, kes aitab sul õigel teel püsida. Minu jaoks oli see inimene mu parim sõbranna ja ma ütlen ausalt.. ilma tema toeta poleks tänane kaalunumber 61.9kg iial juhtunud. Üksinda oleks see teekond olnud liiga raske. Seda teekonda polegi ette nähtud üksinda läbida :)
Katie Chung Hua
5. Targad valikud. Et tunda end inimesena, tuleb enda maitsemeeli aeg-ajalt ikka kosutada. Aga kui vähegi võimalik, siis ürita siiski valida tervislikum variant. Näiteks magusaisu puhul vaata, kas ehk kakaopulbri & meega puder aitab. Valmista mõni paleotoitumispõhine kook (ilma nisujahu & poolfabrikaatideta). Soolase rämpstoidu isu puhul näiteks viiluta kartul õhukeseks, piserda oliiviõliga ja rösti ahjus krõbedaks. Otsi internetist tervislike snäkkide retsepte, mis annaks sulle emotsionaalset lohutust, ent ka TOITEVÄÄRTUST.
6. Hoia üldist motiveeritust kõrgel visuaalsete meeldetuletustega enda eesmärkidest. Enne välja või külla minemist muudan mina näiteks enda mobiili tausta millekski inspireerivaks. Ja tänapäeval ei saa ju seltskonnas ilma telefoni näppimata ja selfisid tegemata. See pilt või mõni fitness-tsitaat jääb tahes tahtmatult silma ja aitab sul end vaos hoida.
7. Luba endale midagi "patust". Aga luba mõistlikult. Tunned, et datlimassist tervislik energiapall ei
ole ikka see, tahad õiget Rafaellot? Siis mine poodi, võta see tilluke 3-pakk, istu kohviga maha ja naudi. Tee sellest meditatiivne kogemus. Mälestus sellest, kuidas andsid kiusatusele järgi on asi, mida naeratusega meenutada.
8. Mõista alkoholi mõju enda füüsisele. Informeeritus aitab sind end kontrolli all hoida. 1 gramm puhast alkoholi annab 7,1 kcal energiat (võrdluseks: 1 g rasva annab 9 kcal ja 1 g süsivesikuid või valke annavad 4 kcal energiat). Alkoholi toimel glükogeeni tootmine maksas väheneb ja nii langeb ka veresuhkru tase. Mida tähendab madal veresuhkur? NÄLGA. See ongi see "Aaaah, ma tahan pitsat!!" tunne, mis purjus peaga tuleb. Soovitused tervislikumaks suhteks alkoholiga:
  • Enne alkoholi joomist söö kõht täis, ennekõike väherasvast, kuid valgu- ja aeglaste süsivesikuterikast toitu.
  • Lahjenda alkoholi madala kalorisisaldusega või kalorivabade toonikutega.
  • Joo vähendatud kalorisisaldusega alkohoolseid jooke (light-joogid).
  • Pooleliitrise pudeli või purgi asemel osta väiksem, näiteks 0,33 l kogus. 
  • Joo alkoholiga vaheldumisi klaas sidruni/laimivett. Keha läheb alkoholi tarbides tegelikult vedelikupuudusesse ning vett tarbides aitad mürkaineid paremini töödelda (parem enesetunne järgmisel hommikul) ja ka lõppkokkuvõttes tarbid vähem. Tihtipeale on lihtsalt vajadus võtta lonks MIDAGI, sest ilma topsi näpu vahel hoidmata on peol kuidagi "tühi tunne" või tegevusetu seista.
  • Pea meeles, et sa ei pea õigustama enda otsust seltskonnas mitte juua.
9. Vali seltskonda. Inglise keeles kasutatakse terminit "poisonous relationship" ehk siis põhimõtteliselt kui mingi inimesega suheldes saad aru, kaugened oma eesmärkidest (keegi pakub pidevalt rämpstoitu või väljas olles survestab uut pudelit võtma) siis tee enda tervise nimel karm otsus ja katkesta suhtlus inimesega, kes sind allakäiguspiraali veab. Sul on õigus (ja ehk isegi kohustus) enda eesmärkide nimel ümbritseda end inimestega, kes sind aitavad edasi liikuda. Just sellepärast ei leidnud mind sel nädalavahetusel ühestki pubist vaid hoopis tubastes tingimustes pantomiim-Aliast mängimas inimestega, kes kordagi ei küsinud miks ma kohvi & vett joon ja mingit lillkapsasnäkki söön :)

2 kommentaari:

Befit 2016 - 3. nädala kokkuvõte

Oi, kuidas aeg lendab. Ongi juba 3 nädalat täis! Kuigi plaanisin iga kahe nädala tagant end mõõta-kaaluda, siis uudishimu sai võitu ja ei j...