reede, 30. jaanuar 2015

Nädalavahetuse kõhupai - kookostort


Mõtlesin, et meisterdan nädalavahetuseks midagi head.. kookosefänn nagu ma olen, tahtsin sellest toitva vitamiinipommi kokku panna, mis pakuks emotsionaalset rahuldust (tort ju!), aga samas kõhule hea. Mõeldud - tehtud!

Täidis:
Santa Maria kookospiim 400ml
kookoshelbed 80g
vaarikad 150g
chia seemned 30g
paar tilka Steviat

Põhi:
banaan 150g
Veski Mati jämedad röstitud kaerahelbed 100g
röstitud mandlipuru 30g

Selles retseptis on keskmisest suuremas koguses rasva, kuna kasutasin kookospiima ja -helbeid. Aga seda rasva ei tule kohe teps mitte karta! Natuke informatsiooni meie peakangelase kookose kohta Vianaturale lehelt: 
"Mitte kõik küllastatud rasvad ei ole ühesugused - kookosõlis sisalduvad keskmise ahelaga triglütseriidid ei tõsta kolesterooli taset ja ei aita kuidagi kaasa südamehaiguste tekkele. Kookosõli on tänapäeval arvatud kümne supertoidu hulka. Kookosõli on hea kasutada kaalulangetamisel, see ei ladestu keha rasvkoesse ning soodustab hoopis rasvade põletamist. Kookosõli annab energiat, kiirendab ainevahetust, tõstab immuunsust ning koguni aitab alandada halva kolesterooli taset." 

Nii et kes pole kookost siiani enda kaalulangetuse retkel relvaks võtnud, siis nüüd on viimane aeg! Poest ostetud värske kookose viljaliha on mul enamjaolt alati külmkapis suupäraseks snäkiks. Tarbin rasvatuid/madala rasvasisaldusega piimatooteid ja ainult linnuliha, seega on organismi funktsioneerimiseks hädavajalik tervislikud rasvad toidust siiski kätte saada. Mina olen selleks valinud pähklid :)

Aga koogi tegemise juurde tagasi siis.. Kõige esimesena tegin valmis põhja, et see jahtuda jõuaks. Püreestasin 2 banaani ja segasin selle kokku 100g kaerahelvestega. Kui mõni teist mõtleb, et kahvliga purustamine käib küll, siis soovitan siiski püreestada, sest eesmärgiks on tekitada kaerahelbeid siduv aine. Mida vedelamaks banaanid töödelda, seda parem. Maitsenüansiks lisasin ka mandlipuru, mida eelnevalt pannil piparkoogimaitseaine & vähese meega röstisin. Aga võid lisada ka tavalist mandlijahu meelepäraste vürtsidega lihtsalt (või hoopis välja jätta). Saadud segu panin lahtikäivasse 20cm diameetriga koogivormi, mätsisin lusikaga tihkelt vastu põhja ning 225C ahju  kuni pealt kuldne. Sellega läks kuskil 10 min.
Põhja koostiosad kokku segatult
Põhi ahjust tulnuna
Tort koos täidisega enne külmikusse panemist
Seejärel segasin kombainis kõik täidise koostisosad. Panin põhja rõdule jahtuma, poole tunni pärast kallasin täidise peale ning asetasin vormi kilekotis (et kõrvalised lõhnad külge ei jääks) külmkappi. Chia seemned ongi retseptis just nende vedeliku imamise võime pärast - need aitavad tordi ülemisel osal paremini taheneda.

See ootusärevus oli hullumeelne. Käisin vist iga 20 minuti tagant seda vormi külmiku juures võdistamas, et kas NÜÜD juba võib lahti lõigata... :D
Rohkem kui 3 tundi ei pidanud vastu, pidin ära proovima. Vägev on! Mõnus koorene kookosmaitse ja vaarikas annab värskust juurde. Kaerahelbepõhi aga lisab tekstuuri ja kui suus pehme täidis ja tahke põhi kokku saavad, siis.. mmm

Need, kes järgi teha otsustavad - laske võimalusel ikka üleöö külmikus olla, et ülemine osa rahulikult taheneda saaks ja et kaerahelbepõhi läbi imenduks. Kuigi see pildi jaoks varastatud koogitükk oli hästi hea, siis oletan, et homme on veel parem :)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Befit 2016 - 3. nädala kokkuvõte

Oi, kuidas aeg lendab. Ongi juba 3 nädalat täis! Kuigi plaanisin iga kahe nädala tagant end mõõta-kaaluda, siis uudishimu sai võitu ja ei j...