esmaspäev, 11. mai 2015

Retsept - Emadepäeva tatratort

Kes veel mäletab, siis Sloveeniast lahkumise puhul tegin endale porgandi-tatrakoogi. Emale sellest rääkides läksid tal silmad suureks - ei ole sellist asja varem kuuldud, et tordipõhi võib olla muust jahust kui nisujahust. Emadepäeva puhul otsustasin siis talle näidata, et täitsa edukalt saab! Selles mahlases ja toitvas koogis puudub nisujahu ja rasvained. Koogipõhja magusus tuleb naturaalsetest datlitest. Ainus koostisosa, mille kallal võiks tervislikkuse vaatevinklist nuriseda on Alma jogurt (13g rafineeritud suhkrut/100g kohta), aga kuna see on üks ema lemmikutest, siis tegin kompromissi - ikkagi tema kook ju! Et viimase vindini tervislikuks kook lihvida, võib katteks kokku blenderdada marjad maitsestamata toorjuustu/jogurti/kohupiimaga.

Põhi:
  • 3 muna
  • umbes 400g tatrajahu
  • pool tassi piima (või vett/keefiri)
  • 150g leotatud datleid
  • 1tl küpsetuspulbrit
  • 1tl kaneeli
  • immutamiseks pool tassi kanget kohvi
Kate:
  • 380g pakk Alma muraka-juustukoogi jogurtit (võid asendada kohupiima-marja seguga)
  • 20g zelatiini
  • 20g hakitud tumedat šokolaadi
Tegevuskäik
Kõigepealt on vaja datlid pehmeks saada. Võid need näiteks tasasel tulel pehmeks keeta või lihtsalt eelmisel õhtul veega ligunema jätta. Pehmenenud datlid vala köögikombaini ja püreesta ühtlaseks. Lisa kombaini 3 muna, küpsetuspulber, kaneel ning tatrajahu/vedelikku kuni kartulipüree konsistentsi saavutamiseni. Vala segu küpsetuspaberiga kaetud lahtikäivasse koogivormi (mina kasutasin 24cm diameetriga) ja küpseta 200-kraadises ahjus umbes 20 min või kuni hambaork jääb torkides puhtaks.

Immuta põhi kange kohviga ja lase jahtuda. Sulata zelatiin väheses vees (mina tegin seda kuuma veega pidevalt segades ja aeg-ajalt mikrouuni pistes) ja sega see kokku jogurti või muu meelepärase kattega. Vala kate põhjale, puista peale šokolaadilaastud ja aseta kaetult külmkappi tahenema. Sõltuvalt zelatiinist on kook söömisvalmis 3-4 tunni pärast. Kõige kindlam on ikkagi kook valmis teha eelneval õhtul!
Enne vormi avamist tee võinoaga koogi ääred seestpoolt lahti (ring peale), et igaks juhuks vältida tarretunud koogikihi katki minemist.

Veidike kalorimajandust veel lõppu: terve kook kokku on keskeltläbi 2200 kcal, mis tähendab, et 8-ks lõigates on üks priske viil 275 kcal. Aga erinevalt poetortidest ei rutta sa pärast tatrapõhjal koogi söömist poole tunni pärast uuesti sööma - sul on toekas kõhutäis juba magustoidu vormil käes :)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Befit 2016 - 3. nädala kokkuvõte

Oi, kuidas aeg lendab. Ongi juba 3 nädalat täis! Kuigi plaanisin iga kahe nädala tagant end mõõta-kaaluda, siis uudishimu sai võitu ja ei j...