Pühapäev, 17. jaanuar 2016

Retsept - tšillikakao puder (paleo versioon)

Hei hopsti!

Kes juba on tähele pannud, siis olen viimasel ajal hakanud üha rohkem lugu pidama paleotoitumise printsiipidest. Alguse sai see rasvahirmust üle saamisega - nüüd järgmisena võtan ette teraviljade asendamise seal, kus võimalik. Inspiratsiooniks siinkohal on Ardi Ravalepiku raamatud ja USA sari "My diet is better than yours", kus võrratu Abel James oma paleopõhise Wild Diet-iga ilma teeb. Täiskõhutunne on võti. Ning valgu- ja rasvarohke söögilaud on üks efektiivsemaid mooduseid selle säilitamiseks ilma pideva näksimiseta.

Olen alati olnud hommikuse pudru austaja, seetõttu sündis vajadus enda igavesest lemmikust - tšillikakao pudrust teha nüüd paleoversioon. See kuum ja hõrgutav kausitäis on ideaalne moodus talvehommikuid alustada :)

Siin on siis koostisosad 1 portsu jaoks:

  • 10g mandleid
  • 10g linaseemneid (või chia seemneid)
  • 10g kookoshelbeid
  • 1 muna
  • 1 dl mandlipiima + 1 dl vett
  • 1 spl maitsestamata kakaopulbrit
  • 1/2 tl kaneeli
  • 1/4 tl tšillit
  • 1/2 tl piparkoogimaitseainet
  • 1 tl kookospalmi suhkrut (või meelepärast magustajat)

Seoses munaga - kes jõudis kulmu kergitada juba selle peale, siis muna on nüüdseks minu hommikupudru sees juba asendamatu koostisosa. Seda pole tunda maitses, ent on täiskõhutundes. Ja ei mingit munarebu ära viskamist! :)

Selle retsepti puhul tulid kokku mu köögi suurimad abilised

  • Üks korralik tilluke kohviveski - sellega saab mandlid ja seemned kiirelt ära jahvatada
  • Väike non-stick wok pann poti asemel. Ma pole aastaid juba putru potis keetnud - wokipanniga pole mingit hirmu põhjakõrbemise ees ja ka mingit potipõhja küürimist.
  • Silikoonist vispel - nii kaerajahupudru kui ka selle pudru puhul on võti keetmise ajal vispeldamises. Nii saavutad mõnusa kreemja ja ühtlase tekstuuri :)



Keetmise ajal oli väikene närv sees - kas nii väikene kogus pähklijahu ikka hakkab paisuma või tuleb mul täna pudru asemel mingi pähklilurr? :D Õnneks linaseemned oma tuntud headuses hakkasid peatselt maagiat tegema ning 5-10 minuti + 2 dl vedelikuga oli täitsa korraliku pudru paksus saavutatud. Mulle tegelikult meeldib isegi veidi vedelam (rohkem ampse = rohkem rõõmu, eks?), nii et hiljem tegin testiks ka 3 dl-ga, siis oli selline rohkem "leivasupilikum". Hämmastav, kui palju vedelikku linaseemned ja chia seemned imada suudavad - tõelised paleopudru võimalikuks tegemise tšempionid!
Maitse on võrratu. Võib-olla on asi selles, et kakao niivõrd tugeva maitsena domineerib, aga ma ausõna ei saanud aru, et ei söönudki kaerajahust putru.

Ainus, mille kallal võiks lõppkokkuvõttes veel nuriseda on suhkru kasutamine - üritan järgmine kord mäletada datlid likku panna või banaani varuda et teha 100% naturaalselt magustatud putru :)

Head katsetamist teilegi!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Befit 2016 - 3. nädala kokkuvõte

Oi, kuidas aeg lendab. Ongi juba 3 nädalat täis! Kuigi plaanisin iga kahe nädala tagant end mõõta-kaaluda, siis uudishimu sai võitu ja ei j...