laupäev, 11. oktoober 2014

Retsept - pähklivõi

Eile oli kodune pähklivõi tegemine aka "Sorri alumine naaber, et mu köögikombain põrgumüra teeb".
Miks peaks pähklivõid ise tegema? Loeme 5 parimat põhjust kokku :)
  1. See on odavam. Poes müüdavad 200g pähklivõipurgid on reeglina hinnaklassis 2.5€ - 3.5€. Sama raske soolapähklikotike maksab 0.90€. Lihtne magusmaatika.
  2. Selles pole säilitusaineid ega peidetud lisaaineid. Tead täpselt, mida sisse segad ja sisse sööd.
  3. See on mitmekülgsem. Tuleb vaid fantaasia tööle panna. Lisa sisse mett, kaneeli.. või valmista kakao lisamisega hoopiski kodunutellat.
  4. See on ideaalne isude taltsutaja. Lisa spl maapähklivõid oma päevamenüüsse ja suure tõenäosusega märkad, et kõnnid poes saiakeste leti eest kergema südamega mööda. Pähklites leiduvad tervislikud rasvad on toitumises väga tähtsad ja aitavad magusa/rämpstoidusööste vältida ning täiskõhutunnet hoida.
  5. See on niiiiiii maitsev! Ma ei suuda oma hommikuputru enam absoluutselt süüa ilma pähklivõita. Imeliselt tummine ja mõnus nüanss :)
Minu lemmikuks kujunenud pähklivõi paraku küll pole odavam kui poe oma, sest kasutan lisaks maapähklile kallemaid pähkleid ka, ent on see-eest kordades kasulikum. Mandlid ja metsapähklid on toitainete osas rikkamad kui maapähkel, seega kui rahakott vähegi kannatab, siis võiks neid sisse segada.Margariinikarbisuuruse koguse saab järgnevast:
  • 200g soolatud maapähkleid
  • 100g mandleid
  • 100g metsapähkleid (võimalusel osta röstitult või need pannilt ise läbi lasta)
  • 2spl kookosõli
Retsepti kui sellist tegelikult pole, sest asja uba on lihtsalt kõik koostisosad köögikombaini visata ja kannatlik olla. Kasutada võib nii kooritud kui koorimata pähkleid, ainus erinevus on või värvis. Olenevalt masina jõudlusest läheb või tegemiseks kuskil 5-15min. Pärast 3-5 minutit muutuvad kombaini terad kuumaks, mis aitab pähklites peidus olevatel naturaalsetel õlidel/rasvadel välja tulla ning niimoodi poolmaagilisel teel muutubki pähklipuru ühel momendil kreemjaks taevalikuks pastaks. Ütlemata mõnus on limpsida puhtaks see esimene lusikatäis kombainist tulnud kuuma pähklivõid :)


Paljukiidetud Marek Kalmuse koostatud toitumiskavades on pähklivõi ka aukohal (lausa 3spl päevas), nii et kui mind ei usu, siis uskuge teda ;)

Befit 2016 - 3. nädala kokkuvõte

Oi, kuidas aeg lendab. Ongi juba 3 nädalat täis! Kuigi plaanisin iga kahe nädala tagant end mõõta-kaaluda, siis uudishimu sai võitu ja ei j...