teisipäev, 24. veebruar 2015

Arvustus: Jumping® - viimase aja parim avastus!

Võtsin kuu aega julgust, aga ära ma selle tegin. Käisin Jumpingu trennis! Eestis pakub seda hetkel ainsana spordiklubi Healthy Attitude Fitclub Tartus.

Mis Jumping® on? Väljavõte spordiklubi kodukalt:
"Treeningut  viiakse läbi spetsiaalselt välja töötatud  Jumping® PROFI batuutidel. Jumping® sai teoks ideest arendada välja treeningprogramm, mis aitaks tugevdada keha ning oleks ühtlasi ka lõbus. Jumping® on kombinatsioon aeglastest ja kiiretest hüpetest, traditsiooniliste aeroobika sammude variatsioonidest, dünaamilisest kiirus- ning jõuspordielementidest. Harjutuste mitmekesisus tagab selle, et tugevdatakse kogu keha. Jumping on kolm korda efektiivsem kui jooksmine. See on tingitud pidevatest gravitatsioonilistest muutustest, mis hõlmavad enam kui 400 lihase pingutust ja lõdvestust samal ajal. Seda on palju rohkem kui mistahes muu vastupidavusspordiala puhul."
Ja videopildis näeb asi välja selline (link FB videole). Täpselt selline energia oli ka minu tunnis :)

Klubi on Tartus väga mugavas asukohas, otse kesklinnas. Aga nagu elu ikka takistusi tee peale veeretab, siis peab sinna jõudmiseks sirge seljaga Kalevi kommipoest mööda kõndima :D
Klubisse sisse astudes tervitasid mind kohe batuudid, mis olid põrandale juba valmis sätitud. 

Esmatulijana ei teadnud ma, kuidas see riietumine seal korraldatud on (igas klubis ju omamoodi), mõnda aega vaatasin ehmunult ringi, aga õnneks särasilmne Enely juba märkas mu kohmetust ja juhatas mu läbi pisikese saali riietusruumide poole. Ka teistele teadmiseks - Healthy Attitude Fitclubis pole traditsiooniline ühine riietusruum suure pesuruumiga, vaid hoopis kaks eraldi riietusruumi, kummaski kolm kappi ja 1-inimese dušinurk. Pärast trenni võib seal arvatavasti päris kaootiliseks/kitsaks minna oma dušijärge oodates. Aga kuna grupid pole suuremad kui 12 (enamasti 6-8), siis on kõik sõbralikult lahendatav :)

Vahetasin riided ära, pudel näppu ja väikse värinaga kõndisin tagasi saali. Koos minuga oli veel üks esmatulija ja Enely tegi meile põhiasjad enne tundi juba selgeks. Peamine - et sa põhihüppe ajal ei hüppa nagu tavalisel batuudil "lahtise lõdva kehaga", vaid kergelt ette kallutatult ja üles hüppamise asemel hoopis surud jalad kõverdatud põlvede ja täistaldadega alla. Ja kõht tuleb alati hoida fikseeritult pinges, et mitte kaootiliselt liiga kõrgele hüpelda. Eesmärgiks on hoida ülakeha võimalikult fikseeritult ja lasta sääre-, reie- ning alumistel kõhulihastel tööd teha.

Selgitused tehtud, panime lõpuks muusika käima ja tund algas. Seda fiilingut on raske kirjeldada. Lihtsalt nii ääretult lõbus! Jumpingu juures on eriti tore see, et trenn ei põruta liigeseid. Sa võid teha nii kõrgeid hüppeid kui tahad ning ei pea kartma seda maandumise "raksakat". Kuna mul on keskmisest tundlikumad põlved, siis see batuut on ikka ääretult hea moodus need põlved mõõõnusaaalt kõrgele ajada. Ning hüppe jooksul tekkiv inerts annab hoogu veelgi juurde.

Tund kestis kokku 45-50 minutit ja oli üles ehitatud lugude põhjal. Ühe laulu jooksul hüppasime ja siis batuudi pealt maha, lonks vett ja hingeldades taastusime kuskil minutikese. Kui suurtes spordiklubides tunned, et oled "programmi ori" ja pead elu eest kaasa tegema, et mitte maha jääda, siis need pausid andsid asjale isikliku lähenemise. Iga puhkepaus oli väikese vestlusega sisustatud, Enely küsis, kas enesetunne on ikka okei ning parandas uute tulijatele (ka minu) tehnikat. Soovi korral võisid rahulikult hingetõmbepausil tualetis käia või veepudelit täita. Järgmise laulu käima panek oli ühine kokkulepe, mitte sõjaväedrill :)
Meid oli kokku 8 tükki ja kuigi ma nende naiste nimesid siiamaani ei tea, siis tunni lõpuks ometi tundsin sellist armsat kokkukuulumistunnet. Seda tunnet ei saa pärast 30-40 osavõtjaga BodyPumpi, kus igaüks ajab oma rida.
Meile seletati ka seda, et igas tunnis iga treeneriga on üks ja sama Scooteri laul, mis on mõeldud enda progressi hindamiseks. Kombinatsioon on alati sama ja tegu on ühe kõige intensiivsema liigutusega ehk siis - käed raamil ja mõlemad põlved kõrgele üles. Tümpsu rütmis ja kiirelt. Ning refrääni ajal astub treener oma batuudilt maha ja tuleb igaüht isiklikult utsitama - "Kõrgemale, jaa, just! Jõuad-jõuaad!". Ei puudunud ka sensuaalsed momendid, puusasoojendaja Enrique jääb veel kauaks kummitama ;) Ma pole ammu nõnda trenni teinud, et higi TILGUB - Jumpingu ajal voolas seda jõgedena! Aga oli ääretult tore tunda, et vaatamata hingeldamisele ja higistamisele suutsin enamjaolt kõike siiski kaasa teha ja need põlved ikka käisid üleval ka ära. Eks see ole Enely otsustada, kuivõrd tubli esmatulija ma 10-palli skaalal olin :)

Pärast tunni põhiosa oli jõuharjutuste ning venituste aeg, mille ajal sain aru, kuivõrd oskuslikult treenerid selle batuudi kasutusele on võtnud. Raamist kinni hoides oli väga mugav kõhulihaste treenimiseks näiteks jalatõsteid või kätekõverdusi teha. Ning vetruv osa täitis ka võimlemismati rolli, enamus venitusharjutusi tegime batuudil lamades. Võib vabalt öelda, et PROFI batuudid on ühed nendest asjadest, mis on funktsionaalselt läbi mõeldud ja mille kasutamine puhas nauding :)

Oli veidi kurb isegi lahkuda teades, et ei saa seda trenni nüüd ja kohe iganädalaseks asjaks teha (märtsikuu veedan riigist väljas), aga aprillikuus leiavad mu jalad kohe kindlasti tee uuesti sinna.

Soovitan seda kogemust oma lugejatele soojalt. Kasvõi juba sellepärast, et saaks öelda "Aga vot mina käisin jumpimas!". Võta sõbranna kaasa ja koge tehtud-nähtud aeroobika asemel midagi omapärast ja erilist. See on kolm korda efektiivsem kui jooksmine ning põlved raksumise ajal hoopis lõbutsevad ;)

Healthy Attitude Fitclubile soovin omalt poolt tuult tiibadesse ja batuutidele pikka eluiga ;)

Kokkuvõtlikult minu kogemuse head ja vead:
Plussid:
  • Mugav asukoht Tartu kesklinnas
  • Sõbralikud ja igati julgustavad treenerid
  • Isiklik lähenemine. Väikesed grupid tagavad selle, et sa ei jää märkamata ja et sul on kaasaelajaid, kes ei lase energiatasemel langeda.
  • Ei olda ajas kramplikult kinni, vaid keskendutakse kvaliteedile. On tunda, et klientide enesetunne ja trenni efektiivsus on prioriteet, mitte ajagraafikus püsimine (seal pole isegi kella seina peal)
  • Imeliselt tõhus ja intensiivne trenn
Miinused:
  • Riietusruumid/pesemine. Suure klubiga harjunud inimese võib selline 1-inimese dušinurga korraldus ära ehmatada.
  • Hind. Mitteliikmele on ühekordne külastus 12€. Liikmele on ühekordne külastus 10€ ja 6-korra kaart 48€, ent liikmeks astumise ühekordne tasu on 30€. Need numbrid võivad mõne jaoks tunduda liiga krõbedad arvestades seda, et suuremas klubis saab sama raha eest mitmekesisemaid spordivõimalusi koos lõõgastussaunaga.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Befit 2016 - 3. nädala kokkuvõte

Oi, kuidas aeg lendab. Ongi juba 3 nädalat täis! Kuigi plaanisin iga kahe nädala tagant end mõõta-kaaluda, siis uudishimu sai võitu ja ei j...