esmaspäev, 26. jaanuar 2015

DIY proteiinipalad

Otsustasin katsetuseks ise valgubatoone teha, sest kes veel ei tea - 90% poes müüdavatest batoonidest on lihtsalt valgupulbriga Snickers. Maisisiirup, lademetes säilitusained ja muud jama, mida su keha taastumise asemel töötlema peab hakkama.
Retsepte on internetis palju, otsustasin pärast mõningast sirvimist lihtsalt kodus olevat asjad kokku visata ja vaadata, mis välja tuleb. Ei läinudki nii halvasti :)
ESIMENE VARIANT:
  • 70g kookosjahu (jahvatasin kookoshelbed kohviveskis)
  • 50g chia seemneid (jahvatasin eelnevalt kohviveskis)
  • 80g proteiinipulbrit
  • 60g kaerajahu
  • 30g röstitud ja purustatud mandleid
  • 165g sojapiima
Antud kogustest tuli mõnus hästi vormitav taignapallike. Rullisin selle küpsetuspaberi peal ristkülikuks ja jätsin üleöö külmkappi tahenema. Öö jooksul paisus valgupulber & chia seemned, nii et hommikul sai ilma vaevata lõigata 9 batooni. Igas batoonis keskeltläbi 163kcal, 10g valku ja mõnus kogus tervislikke rasvu, vitamiine ja kiudaineid. Peab tõdema, et valgukogus batooni kohta oli veidi pettumust valmistav selle retsepti puhul. Aga eks oleksin pidanud seda ette aimama nii suure kookosjahu kogusega, et need on rammusamad. Valgupulbriks kasutasin ka Dietmix segu, kus on ainult 55% valku. Aga igati täisväärtuslik amps on see sellegipoolest, chia seemned ja taimsed rasvad aitavad samuti taastuda ja hoiavad veresuhkru stabiilse. (Postituse kirjutamise ajaks olin selle ka juba ära testinud - pärast tunniajast trenni pistsin selle batooni põske ja tundsin, kuidas keha reaalselt tänas mind. Koju jõudeski nälga absoluutselt polnud)
Vasakul pool esimese retsepti järgi vormitud batoon,
teisel pool alumiste juhiste järgi valmistatud riisikoogipallike
Siiski hakkasin köögis otsiva pilguga ringi vaatama, et kuidas saada madalama kalorsuse ja kõrgema valgusisaldusega taastuspala. Põhimõtteliselt on vaja kalorivaeset massi, mille sees valgupulber vähese vedelikuga kokku keerata. Katsetasin hakitud riisigalettidega.
  • 3 noaga hakitud riisigaletti
  • 85g proteiinipulbrit
  • 30g Waldeni šokolaadikastet
  • 30g chia seemneid
  • 50g sojapiima
Antud kogustest tuli 8 palli, igaühes keskeltläbi 77kcal ja 9g valku. Esimene asi, mida koostisosi kokku pannes märkasin, oli see, kui metsikult KLEEPUV see kõik oli. Kahtlustan siinkohal Waldeni siirupit, eks see paras keemia ole ja pigem vältida. Samas kalkulatsioonid on siinkohal superhead, kaks pallikest annavad 18g valku kõigest 150kcaliga, poest annab paremate näitajatega batooni leida.

Lõppkokkuvõtteks arvan ikkagi, et riisigalette on mul lihtsam vahepalaks teha tervel kujul valgupulbri-šokolaadivõidega. Retseptipostitus siin. Samad näitajad, vähem mässamist ja puhtam katsuda ka :)

Esimest retsepti aga kindlasti kordan tulevikus. Vähema kookosjahu, suurema valgupulbri koguse ja kaerahelvestega.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Befit 2016 - 3. nädala kokkuvõte

Oi, kuidas aeg lendab. Ongi juba 3 nädalat täis! Kuigi plaanisin iga kahe nädala tagant end mõõta-kaaluda, siis uudishimu sai võitu ja ei j...