kolmapäev, 28. jaanuar 2015

Rukkileib

Kodune rukkileib. Mmm... :)

Pere hakkas kurtma, et viimasest leivateost on rohkem kui nädal. Ei viitsinud ette võtta, aga nad hakkasid lõpuks halvaks läinud juuretisega hirmutama, kuni ma alla andsin ja kööki marssisin 😂

Vot neljanda teoga lõpuks langesid kõik faktorid paika, kerkis korralikult, küpses seest läbi nõnda, et ei jäänud nätske & koorik tuli just õige paksusega, et lõigata on unelm!

Poeleibades on nii õigustamatult suur kogus suhkrut.. oma taignasse lisan vaid 1 spl mett pätsi kohta ja täiesti piisab. Seekord ei hakanud uhket seemne/sibula/rosinaleiba tegema, sest eelmistel kordadel oli lihtsalt pidev uue viilu lõikamine (no niii maitsev ja poest ei saa ju sellist!), mis päädis ülesöömisega. Päevane kaloraaž läks ikka uhke kaarega lõhki ja seedimine nägi kurja et nii palju leiba korraga vastu võtta. Aga 1-2 viilu 100% rukkileiba trennipäevahommikul singi&munaga. Oiiiii!

Täpset retsepti palun ärge küsige... leivategu on ainsana mu jaoks selline "tundeline värk", ei mõõda grammikaupa :)
Aga nii palju võin öelda, et suhkru asemel kasutan 1spl mett nagu üleval juba mainitud, lisasin 4 spl jahvatatatud linaseemneid ja iseloomuks 2tl Himaalaja roosat soola.
Eeltaignal (juuretis + tass rukkijahu + sooja vett) lasin kerkida 12h, seejärel lisasin umbes pool kilo rukkijahu ja vähehaaval vett kuni oli kleepuv kausi äärtest vaikselt lahti tulev mass. Selle panin vormi ja lasin veel 4h kerkida (2h oleks ka sobinud juba, aga ei jõua mina trennist nii kiirelt tagasi!) Mina panen ahju 50-kraadi peale 10 minutiks, lülitan siis välja ja asetan sooja ahju kerkima. Lõpuks küpsetasin 15min 250-kraadi juures kooriku tekkimiseks, seejärel asetasin ahju veenõu (et leib ära ei kuivaks), ja 180-kraadi juures ~50min. Eemaldasin pätsi vormist ja jätsin jahtuvasse ahju restile järelküpsema. See on väga tähtis!! Ära leiba tagant kiirusta, ta vajab valmimiseks aega :)

Lahtilõikamisega oota paar tundi, kuni leib on jahtunud.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Befit 2016 - 3. nädala kokkuvõte

Oi, kuidas aeg lendab. Ongi juba 3 nädalat täis! Kuigi plaanisin iga kahe nädala tagant end mõõta-kaaluda, siis uudishimu sai võitu ja ei j...